Sayfalar

30 Nisan 2011 Cumartesi

Yağlı Cilt Özellikleri Ve Bakımı

4)YAĞLI CİLT:
    Görünümü parlak ve yağlı, gözenekleri açık bir cilt tipidir. Gözeneklerin içi genellikle dolu,siyah noktalı ve sivilceli olabilir. Yağlı cildin akne problemini önlemek için çok dikkatli bir günlük tamizlik programı uygulanmalıdır.
Net görülebilen geniş gözenekleri vardır. Epidermis kalındır ve cilt yüzeyi düzensizdir.
    Cilt rengi epidermisin yapısına bağlı olarak genelde sarımsı veya beyazımsıdır. Epidermis kalın olduğu için cilt dış tahrişlere karşı az reaksiyon gösterir. Yağlı cildin yüzeyi genellikler portakal kabuğunu andırır. En belirgin özelliği aşırı yağ salgılanması normal ve kuru ciltten daha kalın olmasıdır. Yağlı cildi kir ve yağ dolu geniş porlar görülebilir. Yağlı cildin oluşumuna neden olan etkenler, ergenlikte hormon dengesizliği, yağ açısından zengin beslenme alışkanlığı, sıcak ve nemli hava sayılabilir. Yağlı cilt sivilce ve lekeye yatkın olmasına karşın çizgi ve kırışıklık oluşumuna fazla yatkın değildir. Bununla beraber yağlı ciltte oluşan çizgi ve kırışıklıklar daha derin ve belirgin olurlar. Yağ, cilt neminin buharlaşmasını önlediği gibi, birde mikropların cilde işlemesini önleyen bir asit örtüsü oluştururlar. Eğer yağlı cilt düzenli olarak temizlenmezse kir, ölü hücreler ve yağ, folikülleri tıkar siyah nokta(komedon) oluşmasını neden olur. Sivilceler, yağ ölü hücrelerle tıkanmış ve enfekte olmuş kanallardır. Siyah noktalar bakterilerin üremesi için ortam oluştururlar ve gerekli bakım uygulanmazsa sivilce haline dönüşebilirler. Yağlı cildi olanlar yüzlerini çok sık yıkarlar. Genelde inanış aşırı yağın cildin kirli olduğunu göstermesi ve sıkı yıkamanın sivilceleri önleyeceğidir. Ancak sık yıkamak cilt problemlerini azdırabilir. Aşırı yıkama ve fırçalama yalnızca yüzeydeki yağı alır. Ancak deri altına sıkışmış yağ,kir ölü hücreleri temizlemez. Gerçekte aşırı temizleme, yıkama derinin asit örtüsünü alır. Asit örtüsü, derinin kendini mikroplardan korumasını sağlar.

Karma Cilt Özellikleri Ve Bakımı

3-KARMA CİLT:
    Alın, burun ve çene yağlıdır.Yani yüzde T şeklinde bir yağlanma görülür.Yağlı olan kısımlarda siyah nokta, yağ butonları,açık gözenekler bulunabilir.Yanaklarda ki gözenekler ise kapalıdır. 2 yada 3 cilt tipinin bir arada bulunduğu tiptir. Örn:Burun ve çevresi yağlı, fakat yüzün diğer kısımlar kuru olabilir. Karma ciltte her bölge kendi özelliğine göre ele alınmalıdır.

Kuru Cilt Özellikleri Ve Bakımı

2-KURU CİLT:
    İnce bir üst deriye sahip, gözenekleri ufak ve kapalı bir cilt.Ancak yağ salgılanması normalin altında olduğu için görünümü mattır ve pul pul kalkmalar görülür.Cilt gergindir fakat çabuk kırışır.Kullanılacak ürünler:Süt tipi temizleyici,alkolsüz tonik,yağ içerikli nemlendirici,besleyici gece kremi,göz çevresi kremi.
    Cilt,aşırı güneş,rüzgar,kuvvetli sabunlar,dengesiz beslenme,yaşlılık,yeterli sıvı alamama,kurutucu maske ve kozmetikler,kullanılan ilaçlar,çevre faktörleri yüzünden kuruyabilir.Cilt kuruluğunun genelde sebebi cildi besleyen sebumu üreten yağ bezlerinin yeterli çalışmamasıdır.Cilt tedavisi, evde uygulanacak bakım, yağ bezlerini uyararak yağ üretimini dengeler. İnce zor görünen gözenekleri vardır. Cildin üst tabakası incedir. Bu yüzden dış etkenlere karşı direnci azdır.Nemi iyi emmeyen kuru bir üst tabakası vardır. Bu yüzden üst tabaka hemen kurur.
A)     Yağsız kuru cilt: Eğer yağ bezleri,doğal yağ üretmekten acizse bu tür kuru cilt,yağsız kuru cilttir. Ciltte ayrı bakım gerektiren kuru ve yağlı bölgeler olabilir. Dışarıdan kuvvetli kremler kullanmak yerine, cildin doğal yağını düzenlemek tercih edilmelidir. Tedavinin ve kullanılan malzemenin amacı yağ bezlerini uyarmak yoluyla doğal yağ salgılamasını arttırmak olmalıdır.Aşırı kuruluğu azaltmak amacıyla bazı ek kremler, serumlar, ampüller kullanılabilir.
B)      Nemsiz kuru cilt:Ciltte yeterli miktarda yağ olmasına karşın nem eksikliğinden dolayı kuruluk ve pullanma görülebilir.Bu tür kuru cilt nemsiz kuru cilt olarak adlandırılabilir. Nemsiz cilt, çizgilerin ve kırışıklıkların olmasına müsaittir. Bu tür cilt, genellikle çok ince olur. Ve bazı hallerde kılcal damarlar cilt yüzeyinden görülebilir. Doku olarak çok yumuşak görülebilir. Ama dokunulduğunda çok serttir. Eğer kişinin cildi bakım gerektiren sebeplerden (beslenme,sıcı yetersizliği,ilaç kullanımı) dolayı,nemsiz ise uzman olarak bir doktora gitmesini tavsiye etmelidir.Kuru ciltler bazen normal yağ salgısına rağmen pul pul olup dökülebilir ve gerilebilir.Bunun sebebi cilt yüzeyindeki nemin yetersizliğidir. Bu, mevsim dönemlerinden ya da çevre etkenlerinden kaynaklanan geçici bir durum olabilir. Bir teoriye göre aşırı kuvvetli krem ve yağların kullanılması cildin normal yağ salgısını önlemektir.

Normal Cilt Özellikleri Ve Bakımı

1)NORMAL CİLT:
Görünümü şeffaf, gözenekleri kapalı,lekesiz ve problemsiz bir cilt:Hafif bir bakımla doğal güzelliğini korur.Kullanılacak ürünler:Süt tipi temizleyici,alkol oranı normal bir tonik ve su içerikli hafif bir nemlendirici.
Fonksiyonlarını normal sürdüren ne çok yağlı ne de çok kuru cilttir.Genellikle sivilce görülmez. Yine de sağlıklı ve çekici görülmesi için temek bakımın yapılması gerekir.Normal cilde bakım yaparken uzmanın hedefi ölü hücrelerin yüzeyden temizlenmesi ve foliküllerin kirden arındırılması için cildi temizlemektir.Cildin metabolizması uyarma yoluyla iyileştirilebilir.Uzman olarak kişinin hergün kullanabileceği bir bakım seti tavsiye etmelisiniz.Düzenli bakım normal cildin bozulmadan fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gereklidir.

Cilt Tipleri

CİLT TİPLERİ
1-Normal cilt(pek görülmez)
2-Kuru cilt(dry) a)Yağsız kuru cilt  b)Nemsiz kuru cilt
3-Karma cilt(mixed)
4-Yağlı cilt
5-Olgun cilt
6-Atrofik cilt
7-Koperozlu cilt
8-Yaşlı cilt
9-Akneli cilt  a) Seborea b)Rosasea
10-Hassas cilt

Cilt Tiplerinin Oluşum Nedenleri



Cilt Tiplerinin Oluşum Nedenleri
1-Genetik faktörler
2-Yapı faktörü(bebeklik, ergenlik, erişkinlik, ileri dönem)
3-Hormonel faktörler(akne, comedon, leke, çatlak, çillenme, menepoz-kuruluk-kaşıntı-incelme)
4-Dış etkenler(Soğuk, sıcak, nem, hava kirliliği)

Cildi Etkileyen Faktörler

1-Soya Çekim: Kişi cilt yapısını ve rengini aileden alır.
2-Yaş: Yaş ilerledikçe ciltte deformasyonlar olur. Elastin ve kollejen liflerde sarkmalar meydana gelir.
3-Bakım: Ciltte por denilen gözenekler vardır. Cildi temizlemek gerekir. Örn. Yağlı bir cilt jelle, kuru bir cilt süt ile temizlenmelidir.
4-Çevre: İklim şartları, sıcak, soğuk, nem, temiz bir hava cilt için çok önemlidir.
5-Beslenme: Vitamin, mineral ve protein bakımından yeterli ve dengeli beslenmek cilt için çok önemlidir.